MENU

Analoge bruidsfotografie

Ja, analoge bruidsfotografie. Steeds meer neig ik naar deze ‘ouderwetse’ vorm van trouwfotografie. Het gevoel en de look van analoge foto’s hebben zo veel meer impact dan digitale foto’s. Dat komt door de kleuren en de korrel die in deze foto’s zitten. Bij analoge fotografie, wordt licht geabsorbeerd op de film. Hierdoor zijn de beelden iets zachter en karaktervoller.
Ik hoor je denken… Analoog? Waarom zou je dat willen?

Wat is analoge bruidsfotografie?

Deze vorm van zal je vast doen denken aan de tijd dat je met je ouders op vakantie was en foto’s van je maakte. Dat gebeurde, waarschijnlijk op een analoog fototoestel. Voorzichtig een rolletje erin. 24 Of 36 opnames maken, dus niet klakkeloos fotograferen, maar bewust en bedacht omgaan met de hoeveelheid ‘shots’ de er gemaakt kon worden. Als het rolletje vol was, voorzichtig terugdraaien en weer in het containertje stoppen waar hij in eerste instantie uitkwam. Of wellicht hadden je ouders van die wegwerpcamera’s mee, die je nu overigens wel weer veel op festivals ziet. Maar ondertussen heb je nog geen foto gezien, zoals bij een digitaal fototoestel.
Eenmaal thuis werden de rolletjes opgestuurd naar een fotolab. En zodra de negatieven ontwikkeld waren in donkere kamers en baden van chemicaliën, kreeg je ze thuis en werden ze bekeken. En dat was altijd een feestje, toch?

Ja, dat is iets anders dan het digitale tijdperk waar we in leven, niet? Ik schiet met mijn digitale Fuji camera’s rustig 3000 foto’s tijdens een bruiloft.
In een tijdperk waarin alles digitaal gaat en daarmee ook snel, gaat analoge fotografie een stuk langzamer. Analoge fotografie wordt daarom ook wel ‘slow photography’ genoemd. Maar dat heeft ook juist zijn charmes. Je bent veel meer bezig met de foto, compositie, lijnen, contrast en omgeving. Ik fotografeer daardoor veel bewuster. Ook omdat je maar 24 of 36 foto’s kunt maken op een rolletje. En op het moment dat je de negatieven thuis gestuurd krijgt, weet ik eigenlijk niet meer exact welke foto’s er op staan. Maar dat is dus juist een van de leuke dingen ervan, het zijn kleine tijdcapsules geworden.

En ja, het is risicovoller, het kan fout gaan. Maar……

Wat betekent analoge bruidsfotografie voor jullie?

Laat ik jullie gerust stellen. Als fine art bruidsfotograaf fotografeer ik jullie huwelijksdag zowel digitaal als analoog. Analoge trouwfotografie wil ik er voor mijn stellen als extra bij doen. En natuurlijk voor mijzelf. Want ik ga er beter van fotograferen. Voor mijn stellen is het een mooi en vooral bijzonder extraatje die, als de foto’s ontwikkeld zijn en gelukt zijn, ik aan jullie kan overhandigen.

Waar fotografeer je dan mee?

Mijn analoge filmcamera is een Leica M6.

analoge bruidsfotografie analoge bruidsfotografie met een Leica analoge bruidsfotografie met een Leica M6

De film die ik gebruik, is Kodak Portra 400 wat een ontzettend mooie, zachte film is. Perfect voor bruiloften en portretten omdat huidtinten hier erg mooi en natuurlijk uit komen. Verder fotograaf ik met Kodak Tri-X 400 en Ilford HP5. Dit zijn beide zwart-wit film, wat een  heerlijke korrel in het beeld heeft, waardoor het een nostalgische look heeft.

analoge bruidsfotografie met Kodak Porta 400 Tri-X 400 en Ilford HP5

De eerste foto’s die ik ermee heb gemaakt kun je vinden onder de categorie ‘eigen werk’ en dan ‘Analog series’. Al is het fotograferen met film natuurlijk hetzelfde als met een digitaal toestel, maar omdat je niet kunt zien achterop je toestel hoe de foto geworden is, blijft het altijd weer spannend en leuk als je de ontwikkelde negatieven thuis onder de scanner legt en ze beoordeeld.

Willen jullie deze ‘ouderwetse’ vorm van fotografie op jullie bruiloft?

Als jullie het leuk lijkt om analoge foto’s te laten maken op jullie bruiloft, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Of als jullie er vragen over hebben, schroom niet en stel ze gerust!

Comments
Add Your Comment

CLOSE