MENU

Wat kost een trouwfotograaf?

‘Wat kost een trouwfotograaf nu eigenlijk?’ ‘En waarom zijn er zoveel verschillen in de tarieven de bruidsfotografen vragen voor hun aanwezigheid en geleverde werk?’ ‘Waar baseren fotografen hun prijzen op?’ ‘En wat is goedkoop of duur voor een trouwreportage?’ Dit zijn veel gestelde vragen die ik vaak hoor als ik met een toekomstig bruidspaar in contact kom. En eigenlijk kun je er niet een heel makkelijk antwoord op geven. Het heeft met veel verschillende factoren te maken. Al deze factoren bij elkaar opgeteld zorgen voor de prijs die een bruidsfotograaf vraagt voor zijn of haar werk. En per fotograaf is dit verschillend, vandaar dat er veel verschil zit in huwelijksfotograaf prijzen. Maar laten we bij het begin beginnen.

Wat kost een trouwfotograaf

Wat zijn de gemiddelde kosten van trouwfotograaf ten opzichte van een bruiloft?

Er geldt een algemene vuistregel voor de kosten van een trouwfotograaf. De kosten van de fotograaf op jullie bruiloft is ongeveer 10% van de gehele som van de bruiloft. De gemiddelde bruiloft in Nederland kost ongeveer €15.000,- á €20.000,-. Dus 10% daarvan is €1500,- á €2000,-. ‘Jeetje wat een bedragen’, hoor ik je zeggen. ‘Die 10%, waar komt dat precies vandaan?’

Waar baseert een trouwfotograaf zijn prijzen op?

Een trouwfotograaf baseert zijn prijzen op basis van de volgende factoren:

  • Wat is de ervaring van de bruidsfotograaf?
  • Hoelang is de bruidsfotograaf aanwezig op jullie bruiloft?
  • Hoeveel uur gaat er in de nabewerking zitten van de foto’s?
  • Draagt de fotograaf BTW af?
  • Hoe levert de fotograaf de foto’s af. Op een USB stick of een trouwalbum of beide?

Dit zijn enkele factoren waar je rekening mee dient te houden.

‘Ja, oke dat snappen we, maar dan nog weten we niet waarom het zoveel moest kosten’.

 

Naast bovengenoemde factoren, heeft een bruiloft fotograaf nog meer kosten waar de meeste mensen geen weet van hebben. Te beginnen bij zijn apparatuur. De fotoapparatuur van een huwelijksfotograaf kan tegen de €10.000,- lopen. Dit ligt aan de fotograaf zelf uiteraard, maar het kan nog veel hoger worden dan dat.

Fotoapparatuur

De meeste fotografen hebben ongeveer €6000,- á €10.000,- in hun fotografie tas zitten. Denk aan camerabodies waarvan een professioneel fotograaf er zeker twee meeneemt naar een bruiloft. Als er eentje onverhoopt de geest geeft dient de ander gelukkig als backup. Als bruidsfotograaf in Alkmaar heb ook altijd twee bodies bij mij. Op elke een ander soort lens, waardoor je niet steeds lenzen hoeft te wisselen. Over lenzen gesproken, een trouwfotograaf heeft minstens twee en wellicht een veelvoud daarvan mee.
Dan hebben we nog geheugenkaarten, flitsers, tassen, statieven en filters.

Wat kost een trouwfotograaf met zijn apparatuur.

Picture by Jonas Rask

Computers, hardware en software

Als de bruiloft dan achterwege is en de bruidsfotograaf naar huis gaat, staat daar een computer. Vaak zijn dit computers die je niet in een gemiddeld huishouden tegen zou komen qua specificaties. Op de computer zit software waarmee de fotograaf van zijn foto’s een backup maakt met behulp van harde schijven of NAS apparatuur. Want we kunnen het ons niet veroorloven jullie mooie foto’s kwijt te raken omdat een van onze geheugenkaarten de geest heeft gegeven of gaat geven. Nadat de foto’s zijn gedupliceerd, gaan we deze nabewerken met wederom software, wat geld kost. Hier gaat veel tijd in zitten.
Ik schiet zelf vaak bruiloften die 12 uur duren. De nabewerking van de foto’s kun je gerust verdrievoudigen, wat dus neerkomt op 36 uur.

Als de foto’s klaar zijn wil ik ze vaak versturen in een handgemaakt houten kistje met een usb stick erin. Vaak moet er ook nog een trouwalbum gemaakt worden. Bij veel bruidsfotografen worden deze kosten extra in rekening gebracht. Dit omdat trouwalbums wel tot €600 á €900 kunnen kosten. Al gelang wat voor soort trouwalbums de fotograaf laat maken.

Als je als fotograaf dan klaar bent met de gehele bruidsreportage en je hebt deze afgeleverd, komt de belastingdienst om de hoek kijken. Als fotograaf stuur je een factuur van €1500,-. 21% Daarvan verdwijnt in de geldlade van de belastingdienst, waardoor je er als trouwfotograaf €1185,- aan over houdt.

Van dit bedrag moet je als trouwfotograaf je kosten dus zien te dekken. Verzekeringen, apparatuur en randapparatuur, reiskosten, software pakketten. Dan zijn er nog de betalingen die je als trouwfotograaf doet op sites als fearlessphotographers, of looks like film. Dit allemaal om je werk te kunnen laten zien buiten je eigen website om.

fotoshoot met ondergaande zon terwijl ze trouwen op het strand in Enkhuizen

‘Oke. Wij dachten, je drukt op dat knopje en je maakt een foto. De vraag wat kost een trouwfotograaf is nu eigenlijk wel duidelijk.’

 

Ja, heel vaak wordt er zo over fotografen in het algemeen gedacht. Maar dit is echt onterecht. Want dat knopje indrukken is maar 5% van het gehele proces. En iedereen kan het knopje van een fototoestel indrukken, dat wil nog niet zeggen dat de foto’s er goed uit komen te zien, toch?

Geef mij de auto van Max Verstappen. Ik zal er echt rondjes mee kunnen rijden (wellicht), maar niet op de manier waarop Max dat doet.

Geef mij de Kitchenaid van Yotam Ottolenghi. Ik zal er echt beslag mee kunnen maken, maar het zal nergens naar smaken. Simpelweg omdat ik geen idee heb wat ik moet doen.

Er zijn op het internet voorbeelden te vinden van mensen die hebben bespaard op hun trouwfotograaf. Hier staat een mooi voorbeeld.

Laten we wel wezen. Jullie trouwen op een locatie waar je wellicht €10.000,- euro aan uit hebt gegeven. Daar ben je 1 dag in je leven. Die prachtige trouwjurk die je 1 dag aanhebt, heeft je €3000,- gekost. Jouw pak, schoenen en stropdas die je speciaal voor deze ene dag hebt aangeschaft hebben je bij elkaar €800,- a €1200,- gekost. Waarom zou de fotograaf, die prachtige beelden schiet, waar je de rest van je leven en volgende generaties wat aan hebt, ‘niets’ mogen kosten? Het is heel gek, maar zo vertel ik het vaak mijn stellen en iedereen kan het beamen, dat het inderdaad eigenlijk gek is.

Dus wat kost een trouwfotograaf? Genoeg om er fantastische herinneringen aan over te houden. Mits je er niet op bezuinigd.

Hebben jullie verder vragen? Neem gerust contact met mij en ik zal zo spoedig mogelijk antwoorden. Ook als dit over de vraag gaat: ‘Wat kost een trouwfotograaf?’

 

Comments
Add Your Comment

CLOSE